- Drijvend erfgoed -

De reconstructie van een 18de-eeuwse trekschuit

De reconstructie van een 18de-eeuwse trekschuit.

De bouw van de Gentse Barge is een initiatief van wijlen Kapitein André De Wilde en Walter De Buck. De reconstructie van dit 18de -eeuws historisch schip werd één van de meest prestigieuze sociale tewerkstellingsprojecten in Vlaanderen. Het is het resultaat van een unieke samenwerking tussen de overheid, privébedrijven en de VDAB.  De opdracht werd gegeven aan “de Steenschuit” uit Boom.  Zij zorgden voor de bouw van het schip met alle technische uitrusting.  “Loods 13” uit Gent stond in  voor de creatie van het boegbeeld en alle ornamenten.

Een houten trekschuit tussen Gent en Brugge

Van koninklijke passagiers tot gewone reizigers

De Barge was een platte trekschuit die sinds de 17de eeuw door de Staten van Vlaanderen op de Brugse Vaart werd ingezet om personen en goederen te vervoeren tussen Gent en Brugge. Gedurende ongeveer 200 jaar werd via De Barge de vaste pendeldienst tussen Gent en Brugge verzekerd. In de 19de eeuw kreeg De Barge steeds meer concurrentie van diligences, de ijzeren stoomboot en de eerste treinen waardoor de officiële bargedienst stop werd gezet in 1839.
Het schip was gekend voor zijn comfortabel reizen en culinaire verwennerij aan boord. Onder de passagiers bevonden zich onder meer: de Infante Isabella van Spanje in 1625, Tsaar Peter De Grote in 1717, de Koning van Frankrijk Louis XV in 1745, Prins Karel van Lorraine (in 1749, 1752 en 1756), de Koning van Denemarken Christian VI in 1768, Prinses Marie-Louise in 1810 en de Koning van België Leopold I in 1834.

Jo De Rammelaere

De Gentse Barge doorheen de geschiedenis

17de eeuw
Alternate Text
De Barge als platte trekschuit op Brugse vaart
1839
Alternate Text
Jo Clauwaert
Opkomst stoomboot en trein
Begin 19de eeuw
Alternate Text
Stopzetten bargedienst
2002
Alternate Text
Start reconstructie van de Barge
2013
Alternate Text
Te water laten replica, genaamd Gentse Barge

Uw event op deze historische trekschuit?

Contacteer ons en we kijken samen naar wat mogelijk is om uw event onvergetelijk te maken.

Contacteer ons